fancy sweet delights


λεκέδες στο τραπεζομάντιλο

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ρακόμελο!

Στην υγειά μας!

  • 250 ml. ρακή
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Υλικά

  • μέλι -
  • γαρύφαλλο -
  • κανέλα -

Εκτέλεση

Σε ένα μπρίκι βάζουμε τη ρακί με την κανέλα και το γαρύφαλλο. 
Μόλις η ρακή πάρει μια βράση προσθέτουμε το μέλι,
ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Σερβίρουμε και στην υγειά σας



 Κρύο …καιρός για δύο.
Για δύο σφηνάκια ρακόμελο σε κάποιο ζεστό καφέ ή στο σπίτι 
πλάι στο τζάκι με καλή παρέα και καλό μεζέ.
Δεν ξέρεις τι είναι το ρακόμελο;

Θα σε μαλώσω!

Το διάσημο και αρκετά «δυνατό» αυτό ποτό έχει τις ρίζες του στην Κρήτη. Συγκεκριμένα πρόκειται για βρασμένη ρακή μαζί με μέλι και κανέλλα. Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τον βήχα (κάτι σαν αντιβηχικό σιρόπι), ενώ το εμπλούτιζαν με αρκετά επιπλέον μυρωδικά (γαρύφαλλο, πορτοκαλόφλουδα, φλισκούνι, φασκόμηλο κ.α), κάνοντάς το ακόμα πιο αρωματικό και ευκολόπιοτο.
Σύμφωνα με την κρητική παράδοση, το μέλι του Μαγιού όπως το ονόμαζαν, είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο το φύλαγαν ξεχωριστά σαν φάρμακο. Το μέλι της υπόλοιπης χρονιάς, πουλιόταν ή καταναλωνόταν από την οικογένεια. Πίστευαν, ότι
το Μάιο, το μέλι που βγαίνει συγκεντρώνει τις θεραπευτικές ιδιότητες όλων των λουλουδιών και των βοτάνων που ανθίζουν τότε. Συνεπώς, η έτσι κι αλλιώς υψηλές θεραπευτικές του ικανότητες, μεγιστοποιούνται. Διαλύοντας το, τώρα, σε ζεστό
οινόπνευμα (ρακή), απορροφάται αμέσως από τον οργανισμό κι επιπλέον ανοίγει και τις αεροφόρες οδούς. Ξεκίνησε σαν… φάρμακο λοιπόν, για το συνάχι και το κοινό κρυολόγημα για να εξελιχθεί σε κλασσικό ποτό της παρέας, συνοδευόμενο από εκλεκτούς μεζέδες. Η… κατάχρησή του (αναμενόμενη και δικαιολογημένη) έχει σοβαρές παρενέργειες: τσακίρ κέφι, ζαλάδα και ευφορία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βγείτε για ρακόμελα με την παρέα σας και να μην γυρίσετε –τουλάχιστον - ζαλισμένοι. Το γεγονός ότι σερβίρονται σε σφηνάκι και καταναλώνονται τσάκ μπάμ το ένα μετά το άλλο, τα κάνει άκρως εθιστικά και επικίνδυνα. Εγώ σας προειδοποίησα και αμαρτία ουκ έχω!
Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε «σπιτικό» ρακόμελο με την παρέα σας
 η συνταγή είναι σχετικά απλή.

Θα χρειαστείτε:1,5 λίτρο ρακή,
1/2 κιλό μέλι,
1/2 κιλό ζάχαρι,
διάφορα μυρωδικά (γαρύφαλλο, κανέλλα, πορτοκαλόφλουδα, φλισκούνι, φασκόμηλο ). Ετοιμασία:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζετε νερό με τα διάφορα μυρωδικά, για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μείνει ποσότητα όσο 3-4 ποτήρια και το σουρώνετε. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, τη ζεσταίνετε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας να λιώσει (προσοχή να μην πάρει βράση!) και να πάρει χρώμα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το στραγγισμένο νερό των μυρωδικών και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και τέλος τη ρακή (μπορείτε να βάλετε όση θέλετε, αναλόγως με το πόσο δυνατό θέλετε να είναι το ρακόμελο).
Εναλλακτική, πιο απλή συνταγή:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε προσεχτικά την ρακή κι έπειτα το κατεβάζετε από την φωτιά. Κατόπιν, ρίχνετε μέσα ανακατεύοντας το μέλι με λίγη κανέλα. Επειδή το ρακί περιέχει πολύ οινόπνευμα, πρέπει να προσέξετε να μην κοχλάσει και χυθεί έξω από το σκεύος γιατί υπάρχει κίνδυνος φωτιάς.
 
Και φυσικά δεν νοείται ρακόμελο ξεροσφύρι.



Προσοχή: δύο σφηνάκια είναι για τον βήχα, τρία για το κρυολόγημα, 
από τέσσερα και πάνω... νίπτω τας χείρας μου! 

σχόλια:

H ζάχαρη δεν του προσθέτει τίποτα. καλό είναι να αποφεύγεται. Αν το θέλετε ποιό γλυκό βάλτε περισσότερο μέλι.

 Το καλό ρακόμελο είναι αυτό που σου αρέσει εσένα και όχι ότι σου επιβάλουν να σου αρέσει!!

 Εναλλακτικός τρόπος είναι πρώτα τρώς το μελάκι και μετά πίνεις την ρακή.Ετσι δέν μπερδεύονται οι γεύσεις.Αν το θέλεις πιό δυνατό ,πίνεις περισσότερη ρακή !!!!

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Hello...Cupcakes ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...